SchulteHerenmode.nl gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Om het bezoek en winkelen bij SchulteHerenmode.nl voor u gemakkelijker en persoonlijker te maken verzamelen wij en derden persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag binnen en buiten onze website. Hiermee kunnen wij en derden advertenties laten zien die aangepast zijn aan uw interesses en kunt u informatie delen op social media. Door verder te klikken op onze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten?.

  • Gratis verzending & retour
  • Ruime voorraad
  • Snelle service
  • Ook grote maten
  • 30 dagen zichttermijn
Winkelmand
Laden...
Nieuws
Stijladvies zakelijke herenkleding

Kleuren van zakelijke herenkleding zijn erg bepalend voor de associaties die je oproept. Ontdek de geheimen achter kleuren en kleurcombinaties.

Stijladvies zakelijke herenkleding

Het geheim achter kleuren en kleurcombinaties


Zakelijke kleding voor mannen wordt steeds diverser. In veel sectoren hoef je tegenwoordig bijvoorbeeld niet meer in pak met stropdas op werk te verschijnen om te voldoen aan de gangbare kledingvoorschriften.

Je hebt als man dus steeds meer mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het gebruik van patronen en kleuren in onze collectie Olymp overhemden. Ook het assortiment Profuomo overhemden laat zien dat er het gebied van zakelijk kleding steeds meer variatie mogelijk is.
Om een zakelijk outfit samen te stellen die de door jou gewenste uitstraling teweegbrengt, is het handig om het een en ander te weten over de betekenissen van kleuren en de mogelijke associaties die deze oproepen.

In dit artikel vind je informatie die helpt om aan de hand van kleurgebruik bepaalde associaties op te roepen of juist te voorkomen. Zo kun je in zakelijke leven meer invloed krijgen op de (eerste) indruk die je achter laat.

Kleuren en betekenissen

Het toekennen van betekenissen van kleuren en de associaties die deze teweeg kunnen brengen, is zeker geen exacte wetenschap. Bovendien kunnen de betekenissen ook flink verschillen tussen culturen, landen en regio’s.

Ook dan kan de betekenis afhangen van het onderwerp. Zo zal het dragen van een rode stropdas niet snel geassocieerd worden met ‘vurige liefde’ terwijl dit bij een rode roos juist een zeer gebruikelijke betekenis achter de kleur rood is.

Kleurkaart zakelijke herenkleding

Kleurassociaties bij zakelijke kleding

De afbeelding hierboven geeft een handig overzicht van de mogelijke associaties (in westerse landen) die het gebruik van kleuren in je zakelijke outfit kunnen oproepen. Deze associaties kunnen betrekking hebben iemands persoonlijkheid, kennis of kunde, maar ook op de op de sfeer of gemoedstoestand van je zakelijke contacten. Boven zal je merken dat sommige associaties bij een kleur ook erg tegenstrijdig kunnen zijn.

Het kiezen en toepassen van kleuren

Wat zakelijke kleding betreft is het vooral van belang om subtiel met het kleurgebruik om te gaan. Een goed uitgangspunt kan bijvoorbeeld zijn om naast eventuele zwart-, wit- en grijstinten maar één extra kleur te gebruiken.

Vooral als je de ‘minder veilige keuzes’ in je outfit wil gebruiken, is het meestal slim om erg minimaal te doen. Zo kan een colbert met slechts een paar subtiele kleine gele of oranje stiksels voor zakelijke kleding al erg kleurrijk overkomen.

Outfit voor bijvoorbeeld de bancaire sector 

Verschillen per sector

Hoever je kunt gaan met het gebruik van kleuren bij zakelijke kleding hangt van veel factoren af. In sommige sectoren is het gebruik van de ‘redelijk veilige’ en ‘minder veilige’ kleurkeuzes stukken gebruikelijker dan in andere sectoren.

Zo zijn de kledingvoorschriften in de bancaire sector erg klassiek. Draag bij een sollicitatie bij voorbeeld geen overhemd met brede strepen of ruiten, of een stropdas met opvallend dessin. Hoewel dit tegenwoordig niet alleen meer voor mensen in een hogere functie is, blijft een effen overhemd (of eventueel een streep tot maximaal 4 millimeter) een veiligere keuze.

In de reclamesector is aanzienlijk meer mogelijk. Kledingstijl en –kleur zijn hier geschikt als ondersteuning van je persoonlijkheid. Combineer bijvoorbeeld een pak met gekleurde stiksels met een net, trendy overhemd.

Kostuum voor bijvoorbeeld de reclame sector