SchulteHerenmode.nl gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Om het bezoek en winkelen bij SchulteHerenmode.nl voor u gemakkelijker en persoonlijker te maken verzamelen wij en derden persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag binnen en buiten onze website. Hiermee kunnen wij en derden advertenties laten zien die aangepast zijn aan uw interesses en kunt u informatie delen op social media. Door verder te klikken op onze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten?.

  • Gratis verzending
  • Ruime voorraad
  • Snelle service
  • Ook grote maten
  • 30 dagen zichttermijn
Winkelmand
Laden...
Nieuws
Stijladvies zakelijke herenkleding (2) - Associaties met patronen

Heb je een sollicitatiegesprek? Zorg er dan voor dat de eerste indruk die je maakt goed is. Het is belangrijk dat je gepast gekleed op je afspraak verschijnt. Dit artikel geeft je meer helderheid over het patroongebruik van je kleding.

Stijladvies zakelijke herenkleding (2)

Associaties met patronen

Het kiezen van een goede sollicitatie-outfit is voor veel mannen een behoorlijke uitdaging. Naast het vinden van een goede kleur, moet ook worden nagedacht over passende patronen. Een outfit mag in veel gevallen immers niet te druk zijn. Iedereen maakt onbewust associaties met verschillende kleuren. Ook met patronen maken mensen associaties.

 

Kostuums, colberts en pantalons

Patronen op pakken komen minder vaak voor dan bij overhemden en stropdassen. Toch is het belangrijk om goed na te denken over de stijl van je pak. Voorkomende patronen op (zakelijke) pakken zijn; effen, strepen, en ruiten. Deze patronen zijn onderling vrij rustig, maar omdat het om de buitenste laag van je outfit gaat, is het belangrijk dat deze laag niet te druk is.

Een effen pak is een goede basis voor veel kledingcombinaties. Egale pakken hebben een formele uitstraling, zonder dat deze direct met zakelijkheid wordt geassocieerd. Door de kalme en rustige uitstraling is dit voor elke man een ‘must have’ in de garderobe.

Gestreepte pakken hebben een zeer zakelijk en ietwat brutale uitstraling. Hierbij geldt de vuistregel dat hoe dikker de streep is, hoe brutaler het pak is. Om die reden zijn gestreepte pakken geen aanrader bij sollicitatiegesprekken. De zogeheten ‘pinstripe’ is hierop de uitzondering. De strepen van een ‘pinstripe’ zijn zo fijn, dat ze van een afstand nauwelijks zichtbaar zijn.

Ruiten zijn een no-go voor formele gelegenheden. Dit komt omdat pakken met een ruitpatroon vaak met ‘speelsheid’ worden geassocieerd. Bij minder formele bedrijven, zoals IT bedrijven, marketingbureaus en kleinschalige ondernemingen, kan een pak met ruitpatroon juist weer goed uitpakken. Je maakt er een moderne en vertrouwde indruk mee.

Een ‘Herringbone’, of ‘visgraat’ patroon is een egale stof met een geweven stof in de vorm van een visgraat. Als je voor een klassieke ‘look’ gaat is dit patroon perfect. Je kan er goed mee voor de dag komen voor zakelijke en formele gelegenheden. Door de fijnheid van het patroon, is de stof gemakkelijk met andere patronen te combineren.

 

Colbert met subtiele print

 

Overhemden

De diversiteit van patronen is bij overhemden groter dan bij kostuums. Dit komt omdat, in tegenstelling tot pakken, overhemden ook informeel veel worden gedragen.

De associaties met egale en gestreepte stoffen zijn bij overhemden nagenoeg hetzelfde als bij kostuums en colberts. Daarnaast komen overhemden met een ruitpatroon overal veel voor. Alhoewel deze overhemden een ietwat speelse uitstraling hebben, zorgen ze ook voor een degelijke uitstraling.

Minder veilige patronen op overhemden zijn stippen, paisley, en bloemen patronen. Alhoewel dergelijke overhemden momenteel in de mode zijn, is het niet raadzaam om deze in (formeel) zakelijke context te dragen. Het vinden van een passende das is geen eenvoudige opgave bij drukke overhemden. Daarnaast zorgen deze overhemden voor de associaties: speels, laconiek en vrolijk. Natuurlijk zijn dit leuke eigenschappen, echter gelden er zakelijk gezien andere normen.

 

Stropdassen

De stropdas is bij uitstek het kledingstuk met de meeste combinatiemogelijkheden. Wanneer de rest van je outfit relatief rustig is, is dit al helemaal het geval. Daarnaast gelden er voor de stropdas geheel andere regels dan bij overhemden en kostuums.

Egale dassen worden geassocieerd met eenvoud, rust, inspiratieloos en meegaandheid. Als je een rustige uitstraling wilt hebben, is een egale das perfect. Verklein het risico op een ‘saai’ imago door je egale das met een overhemd met print te combineren.

Gestreepte- en dassen met een ruitpatroon zijn geschikt voor mannen die een rustige uitstraling willen creëren, zonder ‘saai’ over te willen komen. Gestreepte- en dassen net een ruitpatroon beschikken over twee- of meerdere kleuren. Hierdoor is het een interessante accessoire om mee te combineren.

Dassen met een wat meer aanwezige print, zoals stippen, bloemen en paisley patronen, kunnen formeel ook prima gedragen worden. Zorg er echter wel voor dat je de das combineert met een rustig overhemd. Overhemden zorgen vaak voor een rustige tussenlaag bij formele zakelijke outfits. Kies daarom voor rustige overhemden, als je van plan bent om een stropdas te dragen. De effen shirts van onder andere John Miller, Ledûb, Olymp, EternaEton, Profuomo en Seidensticker zijn een prima keuze. Als je toch voor een rustig streepje wil gaan, kun je ook goed bij deze merken terecht.

De speelse uitstraling van bloemen, stippen, en paisley is bij stropdassen geaccepteerd, omdat het hier om een relatief klein accessoire gaat. Daarom is de stropdas bij uitstek geschikt om een persoonlijk statement te maken. Vermijd echter het gebruik van stripfiguren.

De genoemde tips en adviezen met betrekking tot het dragen van een juiste patronen-combinatie stellen je in staat om een geschikte sollicitatie-outfit te vinden. De beschreven informatie is schematisch weergegeven in het onderstaande overzicht.

 

Patronenkaart associaties zakelijke herenkleding - Schulte Herenmode